Verbeter je houding en zit tijdens het paardrijden met oefentherapie speciaal voor ruiters.
OEFENTHERAPIE
Een oefentherapeut Cesar/Mensendieck is opgeleid tot specialist in het behandelen van klachten door ontstaan door een niet optimale houding en/of manier van bewegen. Hierdoor kunnen pijnklachten, spanningsklachten of problemen met het uitvoeren van specifieke activiteiten ontstaan. Als hippische sportoefentherapeut, heb ik mezelf verder gespecialiseerd tot sportoefentherapeut die zich in het bijzonder richt op het behandelen van ruiters.
Hippische sportoefentherapie helpt ruiters bij het verbeteren van hun houding en zit. Ruiters worden zich bewust gemaakt van ongunstige bewegingspatronen tijdens het rijden. Door te werken aan het verbeteren van de houding, balans (letterlijk en figuurlijk!), stabiliteit, conditie, souplesse, spierkracht en de ademhaling, worden lichamelijke klachten verholpen en de prestaties tijdens het paardrijden verbeterd.
BIOMECHANICA
Communicatie tussen ruiter en paard is voor een groot deel non-verbaal. Wat wij doen met ons lichaam is hoe we communiceren met ons paard! Vaak wordt er als eerste gekeken naar het paard, hoe beweegt hij, hoe voelt hij aan tijdens het rijden, hoe reageert hij op je hulpen, hoe is zijn balans en symmetrie? Als ruiter zetten we onszelf vaak op de tweede plaats, maar hoe is onze eigen houding en hoe is dit van invloed op hoe ons paard loopt?
Vanuit de biomechanica gezien, is het zwaartepunt een belangrijk onderdeel. Daarbij moet je eigen zwaartepunt zo goed mogelijk boven het zwaartepunt van het paard blijven. Doordat het zwaartepunt van het paard constant veranderd tijdens het rijden zal je hier in je houding en zit constant op moeten reageren door zo goed en stabiel mogelijk mee te bewegen met de bewegingen van het paard. Wanneer je niet in balans zit dan wordt het paard belemmerd in zijn bewegingen.
Een ander belangrijk onderdeel zijn de hulpen. Tijdens het rijden geef je je paard hulpen om aan te geven wat je wil gaan doen. Bij het geven van hulpen moet je hele lichaam op de juiste manier meewerken. Een eenvoudig voorbeeld is wanneer je met je buitenteugel en buitenbeen wil voorkomen dat je paard over de buitenschouder wegloopt maar tegelijk is je gewichtsverdeling ook meer naar de buitenkant. Op deze manier snapt je paard niet goed wat hij moet doen. Hoe rustiger en stabieler jouw ruiterhouding is, hoe minder ruis er ontstaat. Pas wanneer jij controle hebt over je eigen lijf, kunt je gaan voelen wat er gebeurd in het paardenlijf en hier op de juiste manier op reageren.
WERKWIJZE HIPPISCHE SPORTOEFENTHERAPIE
Hippische sportoefentherapie start met een intakegesprek om uw klacht/knelpunt(en) in kaart te brengen. Daarna wordt er een analyse gemaakt van de houding van de ruiter naast het paard en daarna op het paard. Na de intake en het analyse ontvangt u een verslag met behandeldoel en behandelplan. Als dit akkoord is, kan er gestart worden met het traject. Afhankelijk van de beginsituatie, klacht en hulpvraag zal het traject gestart worden los van het paard op de praktijklocatie of op locatie tijdens het paardrijden.
Tijdens de behandelingen los van het paard wordt er gewerkt aan het verbeteren van de: balans, coördinatie, kracht, ontspanning, stabiliteit en mobiliteit van het lichaam middels diverse oefeningen. Tijdens de behandelingen/begeleiding te paard wordt er aandacht besteed aan oefeningen en houdingsadviezen gericht op de houding en zit tijdens het paardrijden.
Om je doel zo snel mogelijk te kunnen bereiken kunnen er verschillende interventies ingezet worden. Denk hierbij aan Oefentherapie in de praktijk, zitles, Franklin ballen, Balance Coach en ruitertrainingen.
DOE DE CHECK
Heb je moeite met …
- Rechtop zitten
- Het volgen van de beweging
- Ademhaling
- Lichamelijke spanning
- Angst
- Pijn tijdens en/of na het rijden
- Stilhouden van armen en/of benen
- Geven van correcte hulpen
- Een goede dressuurproef rijden
AANBOD HIPPISCHE SPORTOEFENTHERAPIE
Wij hebben het volgende aanbod…